S.S.S

SIKÇA SORULAN SORULAR


Deniz etüdü nedir?
Deniz, göl, akarsu, nehir vb. su üzeri sahalarda inşa edilecek olan kıyı yapıları için  jeolojik, geoteknik ve jeofizik araştırmalar yapılarak raporlanmasıdır. Yani aslında, zemin etüdünün denizde yapılmasıdır. Bu kıyı yapıları mendirek, dolgu sahası, iskele, rıhtım, yüzer havuz, dolfen, tersane yapıları veya havaalanları vb. olabilir.
Zemin etüdü nedir ?
Zemin etüdü, bahse konu olan alanın üzerine yapılacak yapılara ait tasarım aşamasında kullanılacak zemin bilgilerinin tespit edildiği; değişik katmanlarda yer alan zemin/ kaya türü, bölgenin deprem riski açısından risk derecesi, olası bir fay hattına olan uzaklığı gibi özelliklerin detaylı olarak yapılan incelemeler neticesinde inşaata elverişli olup olmadığı konusunda elde edilen bilgilerin bir araya getirildiği rapordur. Zemin etüdü raporu, zemin üzerine yapılacak inşaatın projelendirilmesi aşamasında hayati bir öneme sahiptir. Bu rapor, deprem sırasında oluşan yüklerin etkisini önceden ön görerek, inşa edilen yapının bu yükleri taşıyabilecek malzeme ve kesitlerden inşa edilmesine rehber olur.
MİKROBÖLGELEME ETÜTLERİ
Mikrobölgeleme Etütleri; genel tanımıyla mevcut veya yeni açılacak yerleşim alanlarındaki tüm tehlikeleri belirlemek, yerel zemin ve tehlike koşullarının yansıtıldığı haritaların üretilmesi amacıyla arazinin jeolojik açıdan modellemesi ile ilgili her türlü araştırma, analiz ve sentezleri içermektedir.
Belirlenen arazi kullanımı ilkeleri doğrultusunda, afet risklerini en aza indirmek amacıyla yerel zemin durumunun dikkate alındığı afet tehlikelerini ortaya koyan büyük ölçekli (1/5000 veya daha büyük) afet tehlike haritaları olarak tanımlanır ve günümüzde tüm tehlike ve riskleri dikkate alan senaryolar ile kentsel yenileme ve dönüşüm planlamasına girdi sağlayan çalışmalar haline gelmiştir.
Mikrobölgeleme Etüt çalışmaları ile; İmar planına esas yerleşime uygunluk değerlendirmelerinin tehlike belirleme ve risk azaltma planlarının hazırlanmasında kullanılması suretiyle, afet risklerinin azaltılmasını, kentlerimizdeki çarpık yapılaşma ve yarattığı sorunların çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak yeniden yapılandırılmasının sağlanması hedeflenmektedir.
1/1000 VE 1/5000 ÖLÇEKLİ İMAR PLANINA ESAS VE NAZIM İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK JEOTEKNİK ETÜTLER
Bu projelerde çalışma alanının jeolojik, topoğrafik haritaları çıkarılarak, zemin ve/veya kayaçların litolojik özellikleri, yapısal konumlarının belirlenmesi, inceleme alanının herhangi bir heyelan, kaya düşmesi vb. afet olaylarına maruz olup olmadığının araştırılması ve jeoteknik özelliklerinin belirlenmesi ile yerleşime uygunluk değerlendirilmesi amaçlanır. Yerleşime uygunluk değerlendirmesi sonucu alanlar: Uygun Alanlar (UA), Önlemli Alanlar (ÖA), Uygun Olmayan Alanlar (UOA) ve Ayrıntılı Jeoteknik Etüt Gerektiren Alanlar (AJE) olarak dört başlıkta kategorilere ayrılır.
UYGULAMAYA ESAS ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ VERİ RAPORU
Öncesinde imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt çalışmaları ile yerleşime uygunluk durumu belirlenmiş alanlar için 18 Mart 2018 tarihinde 30364 mükerrer sayı ile yayınlanmış, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine uygun, uygulamaya esas veri raporu çalışmaları yapılır. Bahse konu olan alandaki projeye yönelik sondaj çalışmalarının yapılarak zeminin yanal ve düşey yönde değişimlerinin saptanması, indeks ve mühendislik karakteristiklerinin detaylı öğrenilmesi, zeminle ilgili sorunların önceden tespit edilmesi ve dolayısıyla emniyetli ve güvenilir yapıların yapılmasına ışık tutacak bilgileri saptanması amaçlanır.
UYGULAMAYA ESAS ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ GEOTEKNİK RAPORU
Geoteknik rapor 18 Mart 2018 tarihinde 30364 mükerrer sayı ile yayınlanmış, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin esaslarına göre deprem etkisi altında tasarımı yapılacak yeni binalar ile deprem performansı değerlendirilir. Bu rapor, veri raporundan elde edilen arazi ve laboratuvar deney sonuçlarına göre; zemin yapısı, zemin profili, zemin taşıma gücü, oturmalar, şev stabilitesi, depremsellik ve yapı temel sistemlerine ilişkin geoteknik değerlendirmelerin yapılması amaçlanır.
Deniz etüdü nasıl yapılır?
Deniz etüdü yapmak için öncelikle zeminde yapılacak olan sondaj sayıları ve koordinatları mühendislerimiz tarafından ve muhattap kurumların kontrolüyle belirlenir ve müşterilerimizden elde ettiğimiz batimetri çalışmalarının ışığında arazi çalışmalarına başlanır. Bu çalışmalarda karotlu sondaj, cpt, spt, presiyometre, vane deneyi gibi yöntemler kullanılır. Bu çalışmalar jeofizik ölçümler ile desteklenir. Arazi çalışmalarından elde edilen numuneler uzman mühendislerimiz tarafından özenle seçilerek birlikte çalıştığımız T.C Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onaylı veya TÜRKAK akredite zemin laboratuvarımıza uygun deneylerin yapılması için dikkatle korunarak bekletilmeden hızlıca gönderilir. Arazi çalışmalarından elde edilen veriler ve laboratuvar deneylerinden elde edilen sonuçlar deneyimli mühendislerimiz tarafından çalışma yapılan bölgenin jeolojisi ve depremselliği göz önünde bulundurularak değerlendirilir ve raporlanır. Hazırlanan zemin etüt raporu gerekli kurumlar tarafından onaylanır ve müşterilerimize teslim edilir.
Deniz etüdü neden yapılır?
İnşa edilecek olan su ve kıyı yapılarının oturacağı zemin özelliklerini, zeminin taşıma gücünü ve projelendirme aşamasında kullanılacak olan zemin sabiti değerlerini belirlemek için yapılır. 
Denizde sondaj nasıl yapılır?
Uzman mühendislerimiz ve tecrübeli sondaj operatörlerimiz zorlu deniz koşullarında dahi donanımlı, hızlı ve dayanıklı Zemin Teknik gemimiz ya da kompakt ve ergonomik tasarımıyla Zemin Teknik dubamız sayesinde kolaylıkla sondaj yapabilmektedir. Deniz ve zemin koşullarına göre kullanılacak olan ekipman belirlenir ve daha önceden tespit edilmiş sondaj noktası koordinatına gerek gemimizde mevcut ayak sistemiyle gerekse çapa sistemiyle hassas bir biçimde konumlanılır. Bu noktada güncel ve yetkin sondaj makinemiz ve çeşitli ekipmanlarımızla titizlikle ve dikkatle kontroller yapılarak sondaja başlanır. Tüm zemin tabakalarının tanımlanmasına ve bu tabakaların gerektirdiği deneylerin hassasiyetle ve hızlıca yapılmasına önem verilir. Çalışmalar mühendislerimiz tarafından fotoğraf ve video ile kaydedilir. Yüksek verimle numuneler alınır ve büyük özenle korunarak laboratuvara gönderilmek üzere muhafaza edilir. 
Deniz Etüdü hangi ekipmanlarla yapılır?
Zemin Teknik’te deniz etüdü yapmak için iki tür ekipmanımız bulunmaktadır.
Bunlardan biri, kompakt ve ergonomik tasarımıyla kolayca taşınabilen, çok derin sularda bile efektif olarak çalışabilen, birçok projede başarıyla yer almış Zemin Teknik Sondaj Dubasıdır.
Diğeri, Türkiye’nin ilk ve tek ruhsatlı sondaj gemisi olan Zemin Teknik’tir.
Zemin Teknik Gemisi, Deniz Ticaret Odası’na bağlı olarak tüm gerekli izinlere sahip olarak, takıp çıkarılabilir – uzatılabilir ayaklarıyla zemine yerleşerek en kötü zeminlerde ve en zorlu koşullarda bile 1-3 cm titreşimlerle kusursuza yakın kesinlikte kuyular açabilen, 8 kişiye kadar konaklama, barınma, beslenme gibi tüm insani ihtiyaçları karşılayacak donanımı bünyesinde bulunduran, yağmur, kar gibi hava koşullarından etkilenmeyecek sondaj ortamı sağlayan, 24 saatin her saatinde çalışmaya uygun ve tüm jeolojik ve jeofizik ekipmanları, bu ekipmanlarda veya gemide ortaya çıkabilecek arızaları giderebilecek ekipmaları da üzerinde taşıyan bir yapıya sahiptir. Zemin Teknik Gemisi, kendi motorları  ve GPS sistemi sayesinde istenilen koordinata hızlıca ve doğru olarak konumlanır ve tüm bu özellikleri sayesinde diğer ekipmanlardan ayrılarak öne çıkar.
Gemimizin kontrolleri her yıl düzenli olarak yapılır ve proje, sac ve kaynak kontrolleri gemi inşa mühendisleri tarafından gerçekleştirilir. Tanklar ve tüm mahallerin koruyucu boyaları sıkça yenilenir. 10.04.2023 tarihinde yapılan ölçüm ve kontrollerinden %99.8 verimli sonuç almıştır. Her yıl yenilenen tutya sistemleriyle korozyondan korunarak en iyi şekilde bakımları yapılmaktadır.
Gemimizde iş sağlığı ve iş güvenliği için gereken tüm uyarılar, ekipmanlar ve kişisel koruyucu donanımlar mevcuttur. Gemimiz önce insan sağlığı ve güvenliği düşünülerek tasarlanmıştır. Tüm insani mahaller koruyucu zemin kaplamaları, korkuluk ve üst korumalarla donatılmış ve çalışma alanı maksimum düzeyde güvenlik önlemleriyle, artıklar ızgara sistemiyle tahliye edilecek şekilde mürettebatımızın ve ekip arkadaşlarımızın kullanımına uygun hale getirilmiştir.
Zemin Teknik Gemisi, çevreci ve sürdürülebilirliğe önem veren akış açısıyla tüm atıklarını belgeli ve düzenli şekilde gemiden uzaklaştırır ve bünyesinde tüm ayrıştırma ekipmanlarını bulundurur.
Zemin Teknik Sondaj Gemisi Özellikleri:
- 24 m. X 8 m. ebatlı, 150 tonluk Türkiye'nin ilk lisanslı, Liman tescilli sondaj gemisi,
- Güneş enerjisi 6x1200 Watt güneş panelleri ve invertör sistemi ile 24 saat kesintisiz elektrik,
- 12 VA Marin Jeneratör, 
- 110 VA normal jeneratör,
- 20 metre hidrolik ayak basma kapasiteli,
- 4 oda, 1 salon, 1 mutfak, 1 Kaptan köşkü, 2 WC, Gemi Tamir Atölyesi, Neta Uydu Sistemi, 2 iç ve dış mekan kamera sistemi ile 24 saat kamera kaydı,
- 2 adet Garmin GPS 2 Lowrance Derinlik Ölçer Radyo sistemi,
- Su altı kamerası, Su altı ve deniz üstü radar sistemi 
- 100 kilogram Ankraj ve Vinç Sistemi Türk LOYDU Sertifikası
Deniz Etüdü ne kadar sürede yapılır?
Denizde yapılacak sondajın süresi deniz ve hava koşullarına göre değişmekle beraber biz Zemin Teknik olarak en donanımlı ekipmanlarımızla bu koşullardan minimum düzeyde etkilenerek, deneyimli ekibimizle en hızlı, en titiz ve en dikkatli şekilde bu süreci başarıyla sonuçlandırmaktayız.
Deniz etüdü nasıl fiyatlandırılır?
Deniz etüdü çalışmaları çalışmanın yapılacağı arazinin yapısına, çalışma koşullarına, denizin durumu ve bölgede görülen dalga yüksekliklerine, rüzgar ve akıntı açılarına ve şiddetlerine göre değişkenlik göstererek değişir. Çalışma koşulları her ne kadar zor olsa da, Zemin Teknik olarak iş ortaklarımıza en uygun fiyatla en hızlı ve en başarılı hizmeti sunuyoruz.